Dags att besiktiga äldre bil

Det är verkligen viktigt att inte slarva med besiktning av bilen. Men man kan ju lätt glömma bort att det är dags att besiktiga en äldre bil så den fungerar som den ska om man har fullt upp med jobb och familj.

92-4-volvoHar man en bil så måste man ta den till besiktningen. Med en ny bil så har man några år på sig men då man har en äldre bil med mer än 5 år på nacken så ska den besiktigas varje år. Det här är något som man vänjer sig vid, men trots att det här är obligatoriskt och något som man är väl medveten om så kan det där med besiktningen glömmas bort tills det redan är så pass sent att det blir till en stressig historia.

Håll koll på besiktningsperioder

Man brukar få information om när det är dags att besiktiga en bil men du kan också få mer information om besiktningsperioder här. Det är viktigt att ha lite koll på det här. Inte för att man kommer att missa det hela bara för att man blir försenad utan för att det här kan bli jobbigt då man blir stressad av att behöva stå i kö för att man inte fick en bra tid tidigt på morgonen. När man kan planera saker och ting i lugn och ro så blir det där med att besiktiga en bil en enkel sak som man inte funderar så värst mycket på.

Boka tid på nätet

Något som gör det ännu enklare är att man kan boka sin tid för besiktning online. Hos Bilprovningen kan du enkelt och smidigt boka besiktning online. Du behöver alltså inte komma ihåg att ringa eller vänta på svar. Om du vill boka tid mitt i natten så är det bara att surfa in på hemsidan och ta hand om detta. Det här är mycket smidigt och något som du bör tipsa vänner om så att de också tar tag i det där med att besiktiga bilen i god tid. Om man tycker att det är svårt att komma ihåg tiden för besiktningen så kan man använda sig av alarm i telefonen och appar som är till för att påminna om den här typen av ärenden.

En bra och säker bil

Meningen med besiktningar är att man genom att hålla koll på bilar kan minska på olyckor som kan ske då en bil har fel som gör att den inte är körduglig. Det finns ju regler för hur mycket gifter man får släppa ut med sin bil och genom att man under kontrollen tar reda på hur mycket som faktiskt släpps ut så kan man hålla det där med utsläpp från bilar i schack. Det är alltså otroligt viktigt att man tar det där med besiktningen på allvar. Aftonbladet skriver om att ändra besiktning till vartannat år men frågan är om det här verkligen skulle bli till en fördel för bilförarna. Om man har ett problem med bilen som är farligt men som inte hindrar en från att köra med den så är det ju bra om besiktningen sätter stopp för vansinnet.

Snabb besiktning

Det som får många att dra sig för det där med besiktningen är att man inser att det trots allt kommer att ta lite tid att köra till närmsta besiktningsstation för att gå igenom bilen. Det man kan göra för att spara tid är att välja en tidpunkt då det normalt sett går lite snabbare. Tidig morgon är ett exempel på då man kan blir klar snabbare än om man väljer eftermiddagen. Sedan så ska man vara medveten om att det finns perioder då alla som har glömt bort dyker upp för att klara av det hela i sista sekund. Då vill man verkligen inte befinna sig på samma plats! Man ska också komma ihåg att det hjälper att ta hand om sin bil. När allting är utan anmärkning så glider man snabbt igenom kontrollen så det lönar sig att ha en bra verkstad och att serva bilen med jämna mellanrum.

Spelar det så stor roll?

Man kan faktiskt bli förvånad över det som man kan upptäcka vid en besiktning. Den som kanske hade lite problem med bilen under vintern och fick den fixad av en ny verkstad som tog ett bra pris för en enklare reparation kanske upptäcker att jobbet faktiskt inte gjordes som det borde ha gjorts. Det här vill man ju veta så att man inte kör omkring med ett allvarligt fel på bilen vilket innebär en fara både för en själv och för andra i trafiken. En sådan sak som att få reda på att varningstriangeln är borta från bakluckan är inte en liten sak. Om man väl hamnar där på vägkanten och behöver märka ut detta så vill man inte stå utan triangel!

Besiktningar är en bra sak som leder till säkrare körmiljö och som även hjälper oss att ta hand om våra fordon på ett sätt som gör att de håller lite längre.